Selvfølgelig ønsker vi å vite hvor mye boligen vår er verdt, for vi bruker mye penger på bolig. Men hvordan finner vi ut hva verdien på boligen er?

Hvor mye er boligen min verdt?

Denne guiden om boligverdi forteller deg hvordan du kan gå frem for å beregne verdien på boligen, og hvilken type verdivurdering du trenger til ulike behov. 

Kalkulatorer på boligpris = indikasjon på verdi

Du finner ulike kalkulatorer på nett, som ved første øyekast kan se svært like ut. Det er midlertidig forskjeller på funksjonene de har. 

 • Boligkalkulator – en felles betegnelse på alle kalkulatorer som har med boligverdi å gjøre
 • Boligverdikalkulator - Skatteetatens kalkulator for beregning av formuesverdi på bolig er det mest relevante stedet å finne riktig formuesverdi. 
 • Boligpriskalkulator – baserer seg på salgsstatistikk for boliger i ditt område, samt egeninformasjon om din bolig, for å gi en omtrentlig verdivurdering

Denne typen kalkulator er best når det gjelder generell verdivurdering, da den nettopp baserer seg på tidligere solgte boliger i ditt nærområde. 

TIP: Hvor mye fikk de for boligen?

Man kan imidlertid ikke stole blindt på en slik boligprising da verdien henger sammen med forfatningen og utførelsen på boligen, samt markedets ønsker, men du kan få en pekepinn på verdien av din bolig. Dersom du skal refinansiere eller selge krever bankene som oftest en e-takst utført av en eiendomsmegler eller en rapport fra en takstmann.

Kart på nett – se hva boliger ble solgt for

På nett kan du finne flere interaktive kart som viser hva ulike boliger over hele landet ble solgt for. 

Det digitale kartet hos Virdi blir oppdatert jevnlig med priser på boliger når de blir solgt. Dette er en gratistjeneste som også tilbyr det de kaller Virdiestimatet. Gjennom data fra offentlige registre og salgsstatistikk av lignende boliger, lager de et estimat på boligens verdi. Dette er en god indikasjon, men ikke tilstrekkelig om du skal dokumentere boligverdien.

Nettsiden siste.eiendomspriser.no driftes av 1881, og er en enkel side å finne frem på. Dersom du vil ha informasjon om salgspris og boligområdet, må du her betale for informasjonen. 

TIP: Boliglån uten egenkapital

Uansett hvilken metode for å finne boligverdi du velger, må du huske på at flere faktorer spiller inn på boligpris. Hvilket år ble boligen solgt? Hvilken måned og sesong var det? Det finnes høysesong og lavsesong for boligsalg, og den økonomiske situasjonen i samfunnet for øvrig har mye å si for boligmarkedet. 

Gratis verdivurdering av boligen din

De fleste eiendomsmeglere gir en uforpliktende verdivurdering, og denne måten å finne boligverdien på, er nok den mest treffsikre. Det viktige her er å ha en megler med kunnskap om ditt nærområde og kommune. 

TIP: Hvordan flytte boliglån

Ved å gi deg en gratis verdivurdering, håper megleren at du vil velge dem når du skal selge boligen. Men dersom du skal ha en ny verdivurdering med tanke på refinansiering av lån, en e-takst, må du som regel betale for dette. 

Det er lønnsomt å vite forskjell på begrepene under:

 • Verdivurdering – Ved hjelp av en befaring, som vil si et besøk og undersøkelse av boligen, vil en megler prøve å finne en markedsverdi. Denne verdien sier noe om hva megleren tror du kan få om du selger boligen nå og legger grunnlaget for en enkel verdivurdering.
 • Prisantydning – Et bestemt tall selger er villig til å selge for. Denne prisen settes med bakgrunn i en kombinasjon av selgers ønsker og verdivurderingen. 
 • E-takst – En dokumentasjon på boligens verdi ment for andre, blant annet banken. Her kombineres meglers vurdering med statistikk og informasjon fra andre solgte boliger. Statistikken hentes fra databasen til Eiendomsverdi AS.
 • Teknisk verdi – Det tas utgangspunkt i regelverk og kostnader for nybygg, for så å trekke i verdi grunnet slitasje, mangler og alder på bygningen.
 • Tomteverdi – Ut ifra geografisk plassering, nabolag, gjenboere, nærheten til fasiliteter som skole og butikk, regner man ut en verdi på selve tomten. 
 • Markedsverdi – Med utgangspunkt i tomteverdi og teknisk verdi, finner man boligens salgsverdi, hva du kan få solgt boligen for, i dagens marked.

Online verdivurdering av bolig

I vår digitale hverdag har gratis verdivurdering på nett en stadig større utbredelse. For at en megler skal kunne sette en verdivurdering, må du fortelle om tilstanden på boligen, størrelsen på rom og annen informasjon. Du må også laste opp bilder slik at megleren bedre kan få et riktig inntrykk av boligen. Denne type verdivurdering er for å finne markedsverdi med tanke på salg av bolig og er ikke tilstrekkelig for å få en e-takst. Ved en e-takst kan det lønne seg å få tilbud fra ulike meglere for å få den rimeligste totalpakken før du bestemmer deg for megler.

Pris på verdivurdering av bolig

Du bør avklare pris med megler før vedkommende kommer på befaring for å gjøre en verdivurdering. For selv om de fleste meglere gjennomfører gratis verdivurderingsbesøk med tanke på boligsalg, kan det være du må betale om megleren må reise langt eller boligen er særdeles stor og derfor tar lang tid å befare.

TIP: Boliglån for unge

En e-takst krever mer dokumentasjon og har strengere krav enn en verdivurdering, og egner seg bedre som et bevis på boligens verdi. Prisene på en e-takst ligger på alt mellom 1000 og 5000 kroner, så her er det viktig å avklare pris på forhånd. 

Hva påvirker boligverdien ved salg?

I tillegg til beliggenhet og størrelse, er det flere faktorer som spiller inn på boligverdien. 

Positive faktorer for boligverdi:

 • Relativt nye våtrom som er renovert av fagfolk
 • Relativt nytt kjøkken 
 • Lavt vedlikeholdsbehov
 • Lite støy
 • Gode solforhold
 • Uteplass – terrasse, veranda eller noe lignende
 • Utleiemuligheter
 • Garasje

Negative faktorer for boligverdi:

 • Behov for renovering av bad og kjøkken
 • Moderniseringsbehov
 • Stort behov for vedlikehold
 • Høyt støynivå og gjennomgående mye trafikk
 • Nabokonflikter

Lønner det seg å pusse opp før salg?

Det er spesielt dyrt å pusse opp bad og kjøkken. Dette regnes ikke som en lønnsom oppussing, og det er lite sannsynlig at det vil gi en stor avkastning å ha pusset opp disse rommene. 

Når det gjelder generell oppussing av boligen før salg, er dette noe man bør diskutere med megler. Det kan gi en positiv verdiøkning å male vegger i freshe, lyse farger. Og det er absolutt en fordel å feste lister som er løse, eller legge lister om du ikke har. Har du hage, vil det være på sin plass å gå over den så den ser velstelt og koselig ut.

Hva vil boligen være verdt i fremtiden?

Om du lurer på hva boligen din vil være verdt om for eksempel 5 år, er dette vanskelig å forutsi. Pris på boliger henger tett sammen med utviklingen i samfunnet ellers, men man kan generelt forvente en prisstigning så lenge lønnsnivået i samfunnet stiger. 

Er du så heldig at du eier i et område som får ny skole, ny bussrute, nye butikker eller andre fasiliteter for å bedre nærområdet, øker dette markedsverdien. Og dersom du eier i et område med stor fraflytting og minkende arbeidsplasser, vil markedsverdien i beste fall flate ut. 

Eiendomsmeglere og verdivurdering

Du har bestemt deg for å selge:

 1. Kontakt ulike eiendomsmeglere med god kjennskap til nærområdet ditt for å få tilbud på salgspakker
 2. Avtal tidspunkt for befaring av bolig, gjerne med flere meglere
 3. Få en verdivurdering fra hver megler. 
 4. Bestem deg for en megler. Det vil da bli satt i gang arbeid med en utvidet rapport som utarbeides av en takstmann. Denne boligsalgsrapporten, eller tilstandsrapporten, går mer i dybden om hvordan tilstanden på boligen er.

Du skal refinansiere boliglånet

 1. Kontakt ulike meglere og få tilbud om e-takst.
 2. Velg ut ifra pris og vilkår
 3. Ha megler på befaring
 4. Du får en forenklet e-takst på mail, mens bankene får tilgang til utvidet informasjon og kan jobbe med eventuell refinansiering.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Hvor mye er boligen min verdt?: 4.2/5 fra 8 stemmer