Her til lands tilbringer vi ofte mye tid på hytta, og i dagens samfunn ønsker vi derfor samme standard som hjemme. Vi lever i en digital verden og det kan være nødvendig og praktisk å ha internett på hytta, i båten eller i fritidshuset ditt.

Internett på hytta: tips om hvordan du kobler til

Eller kanskje du rett og slett kunne tenke deg et hyttekontor?

Da trenger du en løsning for internett.

Du kan som oftest sjekke hva slags løsninger ulike firmaer tilbyr for ditt hytteområde, ved å gå på nettsidene deres. Få tilbud fra flere og sammenlign vilkår og priser.

Bredbånd

Bredbånd er ofte tilgjengelig i byer og tettsteder. På fjellet eller ute på vidda er det ikke så god utbredelse av bredbåndsdekning.

Men det finnes muligheter som vi skal gå nærmere inn på:

  • Mobilt bredbånd – krever ikke innlagt strøm, selv om det kan være en fordel
  • Router
  • Hotspot – krever ikke innlagt strøm
  • Fiber
  • Satellitt
  • Antenne

Mobilt bredbånd

Et mobilt bredbånd krever ikke graving eller avanserte kabler. Det er en relativt enkelt å få mobilt bredbånd på hytta, og det er flere som har valgt denne løsningen etter hvert som mobilnettet er blitt bygget ut.

Vi kan enkelt bruke apper som FaceTime, Duo og Skype for å ringe, og da trenger du kun mobildata. Telenettet blir ikke lenger prioritert i utbyggingen, så det kan være du har dårligere dekning for telefonsamtaler enn for internett.

Hotspot

Du kan bruke telefonen din som en «router» ved å dele internettet ditt med flere enheter. Da kan du koble på mobiltelefoner, pc’er eller nettbret slik at alle som er på hytta kan ha glede av internett. For å gjøre dette, skrur du på «delt internett» i mobilens innstillinger.

Dersom behovet for internett ikke er så stort, eller dere har valgt et abonnement med mye mobildata, er dette absolutt en grei løsning. Det krever bare ett abonnement, og for sjekking av været, mail- og nyhetslesing, trenger du ikke så mye mobildata heller.

De fleste mobiloperatører gir deg muligheten til å kjøpe ekstra datapakker i tillegg til abonnementet. Gjør du dette når du skal på hytta, vil du ha ekstra mobildata for ferien. Ofte er datapakkene rimeligere enn å fylle opp ekstra data når du er tom.

Router

Er du ofte på hytta og bruker mye internett? Er dere mange der samtidig og streamer serier, ser på YouTube eller hører på musikk fra Spotify?

Da er behovet såpass stort at du kanskje skal vurdere en liten router. Det er ikke spesielt avansert, trenger ikke mange, rotete kabler og vil være bedre å bruke enn en hotspot-mobil. Alle kan koble seg på og surfe som de vil.

Du får routere som bruker både 4G og 5G-nettet, og mobilnettet er stadig under utvikling og dekker de fleste steder i landet.

Fiber

Internett over fiber blir stadig mer populært og utbredt. Signalene blir sendt gjennom veldig tynne glassfiberledninger med lysets hastighet, noe som gir god kapasitet og høyere hastighet enn mange andre løsninger.

Dette er kanskje den mest inngripende metoden, da den krever nedgravning av kabler og tilgang til et nett å koble seg på. Dessuten er det å legge fiber en kostbar affære, og det lønner seg å være flere for å dele på kostnadene. Denne løsningen introduseres for flere og flere hyttefelt i Norge, men er ikke den mest optimale løsningen dersom du har en avsidesliggende hytte.

Satellitt eller antenne

Løsningen med satellitt, eller antenne, gir god dekning for ringing og internett. Dersom ditt mobilnett ikke har god dekning for mobildata, og du ikke har tilgang på eller ønsker fiber, kan denne løsning være en ide.

Du kan finne spesialiserte selskaper, som Breiband.no, som tilbyr internett og tele-tjenester via satellitt for avsidesliggende hytter.

Det er løsninger både med og uten abonnement og du kan som regel justere datamengden etter hva som passer best. Dermed kan du få større kapasitet i periodene du er mye på hytta.

Dersom hytta ligger i nærheten av en mast, vil du kunne ta inn signaler fra masten. Alt du trenger er en antenne på taket, eller i veggen, og du kan få tilgang på internett.

Har du en parabolantenne med TV-signaler, er det mulig å motta internett gjennom denne.

Hvilket abonnement er best?

Det er kun ICE, Telia og Telenor som har egne mobilnettverk i Norge. De andre operatørene leier seg inn på disse nettverkene. Den store utbyggingen av mobilnettverk som har vært de siste årene, fører til lavere priser og bedre dekning for oss som kunder.

Når du skal finne en løsning og et abonnement som gir deg internett på hytta, må du vite hvilke muligheter som finnes og hvor mye mobildata du trenger. Deretter kontakter du de ulike selskapene og ber om et tilbud. Be gjerne om en samlepris for hytteinternett, mobilabonnement og TV der muligheten for dette finnes.

Husk at det fort blir dyrt om du betaler fast pris på små pakker, men trenger mer enn det er i pakka. All bruk utover avtalt mengde, koster som regel mer enn å ha større pakke i utgangspunktet.

Datapakker

Du kan etterbestille mobildata når du går tom, altså når mengden mobildata du har i ditt abonnement er brukt opp. Men dette kan koste mer enn å være litt på forskudd og kjøpe en tilleggspakke i de periodene da behovet øker. Dette gjelder for eksempel på ferier, enten det er på en hytte, i et telt, på en båt eller på utenlandstur.

Sjekk derfor mulighetene for større mobildatapakke hos din mobiloperatør.

Internett uten binding

Det er unødvendig å betale fast for en internettløsning på hytta om du kun er der noen uker i året. Da er det verdt å merke seg at enkelte mobiloperatører tilbyr mobildataløsninger uten bindingstid. Da betaler man bare for det man faktisk bruker.

TV-muligheter

For noen kan mulighetene for TV være viktigere enn internettilgang. Da kan man se på nyheter og den faste underholdningen man pleier å se på hjemme. Det er vanlig å bruke en parabol for å få TV-signaler på hytta. Enkelte steder finnes også kabel-tv. Om du skaffer deg en internettløsning, kan du få internett og TV samtidig. Da slipper du å installere ekstra utstyr og kan få rabatterte pakker fordi du samler tjenestene under en leverandør.

Flere leverandører tilbyr gode avtaler på dette dersom du har fibernett, blant annet Telenor, Altibox og NextGenTel.

Les vilkårene nøye og sammenlign tilbud fra de leverandørene som finnes tilgjengelig i ditt hytteområde.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Internett på hytta: tips om hvordan du kobler til: 4.2/5 fra 251 stemmer