Store overskrifter og jakten på avkastning har gjort det attraktivt å drive investeringssvindel på nett. Dette er svindelforsøk der svindlere forsøker å overbevise deg om å investere i ulike prosjekter, men som kun har til hensikt å tilegne seg midlene dine. Det kan være gjennom lovnader om plassering i aksjer, eiendom, kryptovaluta, varer eller valuta. Vi skal derfor ta en nærmere titt på hvilke typer investeringssvindler som finnes, samt hvordan du kan beskytte deg mot disse.

Alt du trenger å vite om investeringssvindel

Hva er en investeringssvindel? 

Det finnes en rekke typer svindler på nett, men investeringssvindel er nok en av de eldste. Dette er svindelforsøk der svindlere forsøker å selge inn et fiktivt prosjekt der formålet er at du skal investere pengene dine. Det kan være gjennom aksjer, eiendom, råvarer, kryptovaluta eller andre aktiva som vanligvis handles på nett. 

Mange av disse forsøkene har blitt svært utspekulerte i de siste årene, noe som betyr at de gjerne har egne representanter, fiktive selskaper, plattformer og nettsider som virker ekte. Det kan dermed være vanskelig å oppdage hvorvidt man snakker med en svindler eller ikke. Det er imidlertid noen røde flagg som kan gjøre det lettere å plukke opp hvorvidt det er et svindelforsøk eller ikke. 

Hvordan kan du vite om det er svindelforsøk eller ikke? 

Selv om det finnes utallige varianter av investeringssvindel på nett, har mange av dem flere likhetstrekk. Disse gjør det mulig å oppdage hvorvidt du står ovenfor et svindelforsøk eller ikke. Her er det riktignok viktig å understreke at generell forsiktighet når det gjelder investeringer anbefales, men du bør også bite deg merke i følgende dersom du er i tvil: 

  • Investeringssvindlere tar gjerne direkte kontakt med deg på telefon, tekstmelding, e-post eller fysisk uten at du har bedt om det. Mange har nok opplevd de klassiske forsøkene der noen ringer for å fortelle deg om kryptolommeboken du ‘har glemt’, eller kontoen din som har et overtrekksgebyr du må betale for å ikke miste tilgang til dine aktiva. 
  • Et annet rødt flagg er når selskapene ikke lar deg ringe dem tilbake. Svindlerne vil forsøke å forhindre at du ringer dem opp igjen, og vil gjøre det de kan for at du skal holde deg på linja til en avgjørelse er tatt. Det kan derfor være en løsning å be om kontaktinformasjon slik at man kan komme i kontakt med den aktuelle rådgiveren eller selskapet på nytt. 
  • Mange svindlere forsøker å overtale deg til å ta en forhastet avgjørelse slik at du ikke rekker å tenke deg om. De vil gjerne argumentere for hvorfor en avgjørelse må tas umiddelbart - eller forsøke å presse deg inn i et hjørne slik at du er nødt til å si ja eller nei til forslaget deres.
  • Det lille som finnes av kontaktinformasjon er gjerne et mobiltelefonnummer eller en postboks i et annet selskap. De fleste selskapene som skjuler seg bak svindler er svært sparsommelige på detaljene om hvor de holder til. Du vil derfor sjeldent finne mer enn en postboks eller mobilnummer på hjemmesiden deres. 
  • For å overtale deg til å investere, vil svindlerne ofte tilby en avkastning som er langt over det som realistisk kan forventes. Slike tilbud kan ofte fremstå ‘for godt til å være sant’, og dessverre er de ofte dette. Pass deg for de tilbudene som lover gull og grønne skoger. 

Beskytt deg mot svindelforsøk 

Noen svindelforsøk vil benytte offentlig informasjon for å komme i kontakt med potensielle ofre, men det betyr ikke at du må vente til du får en slik telefon. Det er tvert imot en rekke tiltak du kan gjøre for å beskytte deg mot svindelforsøk. Her har vi sett på noen av de enkleste, og disse vil ofte være gode nok, men det er også viktig å huske at man må være kritisk til tilbud man får uten å ha bedt om det. 

Et utgangspunkt vil være å beskytte dine personlige opplysninger så godt som mulig. Her kan du blant annet benytte deg av en VPN, slik at informasjonen din er vanskeligere å spore på nettet. Videre kan man velge å styre unna telefonsamtaler hvor man ikke kjenner nummeret, eller investere i en nummeropplysningstjeneste som automatisk slår dem opp. 

Det er også lurt å følge med på nettsider fra myndighetene om aktuelle svindelmetoder. Her publiseres det ofte informasjon om ulike svindelforsøk som har blitt rapportert inn til myndighetene og politiet. Avslutningsvis bør du oppsøke godkjente rådgivere dersom du lurer på om du bør gjennomføre en investering eller ei. 

Oppsummering 

Det er dessverre mange svindelforsøk på nettet, men om du kjenner til dem, samt hvordan de fungerer, kan du unngå å bli et offer. Derfor har vi sett på noen av de vanligste svindelsformene, samt noen røde flagg du bør være på utkikk etter. Vi har også sett på hvordan du kan beskytte deg mot svindel med noen enkle grep.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Alt du trenger å vite om investeringssvindel: 4.2/5 fra 7 stemmer