I Sverige og Danmark har det blitt utrolig populært å søke om lån ved å sende inn en SMS via telefonen. Denne muligheten har imidlertid ikke nordmenn, selv om dagens teknologi åpner opp for at du ikke trenger å besøke bankene fysisk for å søke om lån.

Kan jeg søke SMS lån fra Sverige?

Det korte svaret på om du som nordmann kan søke SMS-lån fra Sverige er nei. De typiske SMS-lånene som tilbys i Sverige er ment for personer som bor i Sverige, og ikke for mennesker i andre land. Det du derfor bør gjøre er å prøve å finne lignende lån som tilbys nordmenn i Norge. 

Selv om du kanskje kan få svar på lånesøknaden din via SMS i Norge, må du som regel sende inn selve søknaden på vanlig vis over internett. Her ser vi nærmere på hvordan du søker lån på nett rent praktisk, samt hva du bør ha i tankene før du søker.

Alternativer til SMS-lån

I Norge kan du søke om lån som på mange måter kan minne om typiske SMS-lån i Sverige. Et SMS-lån er i praksis et lite smålån som du kan søke om mens du er på farten. Mange velger å benytte seg av denne typen lån om de for eksempel finner et svært godt tilbud som de ikke vil gå glipp av.

Selv om du ikke kan søke om et lite lån via SMS, så kan du allikevel søke om et vanlig smålån på nett. Det er ikke nødvendigvis like strenge krav til inntekt og/eller sikkerhet når du skal søke om et mindre beløp. Denne typen lån kan være en god løsning om det dreier seg om mindre kjøp, for eksempel om kjøleskapet ryker og du ikke har oppsparte midler til å kjøpe et nytt.

Et mikrolån er et godt eksempel på dette. Det dreier seg i praksis om smålån som ikke overstiger 10 000 kr. Disse lånene skiller seg fra vanlige forbrukslån ved at det ikke kreves like mye dokumentasjon når du skal søke om lånet. Blant annet er det ofte ikke krav om å laste opp lønnsslipp eller lignende. Du bør imidlertid være klar over at renten på mikrolån og SMS-lån kan være høyere enn på vanlige forbrukslån.

Krav for å søke om smålån og mikrolån

En av grunnene til at det ikke er mulig å søke SMS-lån som i Sverige her i Norge, er at alle lånesøkere i Norge må gjennom en kredittsjekk. En kredittsjekk er en undersøkelse hvor långiveren vurderer om du kan håndtere lånet eller ikke.

Kredittsjekken er også for din egen sikkerhet. Det er viktig å ikke ta opp for mange smålån eller skaffe seg for mye gjeld. Det er derfor ikke lov i Norge å låne mer enn fem ganger egen årsinntekt totalt, og det gjelder absolutt alt av gjeld.

Långiveren får også vite om du har betalingsanmerkninger når de foretar en kredittsjekk. Finner de da en betalingsanmerkning vil dette som regel innebære at du ikke får innvilget lån. Du bør derfor betale ned disse og bli kvitt dem før du søker om lån.

Slik søker du om et smålån

Dagens teknologi gjør at lånesøknader både kan fylles ut og sendes inn elektronisk, selv om de ikke kan fullføres som et typisk SMS-lån. Hvis du har tilgang til BankID, kan du signere lånedokumentene på nett. Alternativt kan det også gjøres på gamlemåten med penn og papir, men da må dokumentene sendes per post til banken.

Låneprosedyren for smålån er ganske lik andre øvrige lån. Du må ha klar nødvendig informasjon som du sender inn på nett. Selv om det ikke alltid er nødvendig så krever de fleste banker at du legger ved lønnsslipp og siste skattemelding når du sender inn søknaden. 

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Kan jeg søke SMS lån fra Sverige?: 4.2/5 fra 32 stemmer
500000 kr
Lånebeløpet 25000 kr - 500000 kr
Rente Priseksempel nom. rente 13.49 %
Forfall 1 – 15 år

Renteeksempel: 65 000 kr. o/5 år: Nom. rente 13.49%, Kostnad 28 730 kr. Totalt 93 730.

50000 kr
Lånebeløpet 10000 kr - 50000 kr
Rente Eff. rente 11.84 - 39.90 %
Forfall 12 - 60 måneder

Renteeksempel: Representativt eksempel: eff. rente 28,49%, 40 000,-, o/5 år, kostnad 32 440,-, totalt 72 440,-. Eksemplet er beregnet ut ifra at det er valgt 2 avdragsfrie måneder i året, betaling via avtalegiro og at avtalens nedbetalingsplan overholdes