Vi nordmenn låner stadig mer penger på forbrukslån, og finanstilsynet vil sette flere restriksjoner på å dempe veksten fremover. Forøvrig er det flere banker som har merket noe nedgang i inntekter etter nye tiltak, men fortsatt lever markedet i beste velgående. Men hva er det vi bruker pengene på?

Hva bruker nordmenn forbrukslån til?

Mange forespeiler seg at de fleste blåser bort penger på dyre ferieturer, hotellopphold og sjampanje-fester. Men sannheten er at de fleste forbrukslån går til fornuftige formål i Norge.

Over 30 prosent går til oppussing av bolig

Selv om man ikke trenger å opplyse hva forbrukslån skal brukes til, er det relativt mange som likevel legger ved en forklaring i søknaden og hva planene er for lånet. I følge forbrukslån banker er det mange som søker lån for å pusse opp bolig, faktisk over 30% av forbrukslån i dette landet. Ofte er slike lån tilknyttet til kritiske situasjoner hvor man må gjøre oppgraderinger på tak eller vegger med sopp og råte, eller lekkasjer på rør som må skiftes ut.

Slike inngrep kan bli veldig kostbart, og om man ikke har mulighet for opplån på boligen, blir forbrukslån den eneste utveien for mange. I slike tilfeller kunne gjerne finanstilsynet sett på løsninger for å at bankene kan være litt mer lempelig på egenkapitalkravene i slike tilfeller, men dessverre ser det ikke ut til å bli noe endringer her i nærmeste fremtid.

I tillegg er det de som kjøper og selger boliger ofte, pusser opp og forventer en avkastning på arbeidet, for å tilbakebetale låne innen rimelig kort tid. Slike investeringer kan være veldig lønnsomme for mange som har fagbrev i for eksempel snekring, rørlegging eller taktekking for å utføre mesteparten av arbeidet selv, og sitte med store fortjenester etter salg.

Mange bruker forbrukslån på bil og båt

Har du allerede et lån på bilen, men sitter med en stor verkstedregning som ikke dekkes på forsikringen? Da kan det være svært vanskelig å få opplån på bilen i ettertid om ikke beløpet er forsvarlig i forhold til verdien på kjøretøyet. Men for de fleste av oss, er bilen uvurderlig i hverdagslivet. Derfor er det mange som tyr til forbrukslån for å få barn på skole eller barnehage, samt å komme seg på jobb i riktig tid.

Men eier du bolig og sitter i en slik knipe, så sørg for å sjekke muligheter for opplån på boligen, eller eventuelt refinansiere forbrukslånet i etterkant om lånet haster.

Båt har også vokst mye i popularitet de siste årene da mange vil ha muligheten til å reise langs våre vakre fjorder. Men om man ikke får mulighet til å låne alt man trenger med pant i båten, kan forbrukslån hjelpe deg til å betale de nødvendige oppgraderinger du ønsker. Faktisk har båt blitt en god geskjeft for mange, da turister gjerne bestiller båtturer via Airbnb og lignende nettsteder for å oppleve vårt vakre fjordlandskap.

Det er selvfølgelig også de som bruker pengene på å kose seg, men det viktigste er at man ikke låner mer enn hva du har råd til å betale tilbake per måned. Ut i fra statistikker på ubetalte forbrukslån, er nordmenn generelt flinke i forhold til andre land å handle forsvarlig.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Hva bruker nordmenn forbrukslån til?: 4.2/5 fra 22 stemmer
500000 kr
Lånebeløpet 5000 kr - 500000 kr
Rente Eff. rente 8.34 - 57.34 %
Forfall 1 – 15 år

Renteeksempel: 10 000 kr. o/1 år: Eff. rente 8.34%, Kostnad 1 744 kr. Totalt 11 744.