I dag er det å lease en bil noe man ofte vurderer om man skal bytte ut bilen man har. Men hva må man tenke igjennom, og lønner det seg egentlig å lease bilen fremfor å kjøpe den?

Leasingbil – noen råd

For enkelte personer er leasing praktisk, oversiktlig og gir rom for ny bil hvert 3./4. år. Andre kan være redde for merkostnader som kan komme når du leverer bilen igjen etter endt leasingperiode.

Etter at NAF ga ut en felles standard for vurdering av unormal slitasje, er det færre diskusjoner vedrørende påkostninger når bilen leveres etter endt leasingperiode. Dermed blir leasing i Norge relativt forutsigbart og enkelt. Vi har svært få useriøse aktører her til lands, og seriøse aktører ønsker fornøyde kunder.

Hva innebærer det å lease en bil?

Leasing er rett og slett langtidsleie av en bil over 3 eller 4 år. Ved leasing har du full bruksrett på bilen i perioden du leaser. Leasingselskapene ønsker at du leaser bilen i 4 år, da de får fullt fradrag for merverdiavgiften om bilen er 4 år før den selges. Dersom du leier en bil i 3 år, må selskapet tilbakeføre en del av fradraget. Det er imidlertid større usikkerhet når det gjelder bilens restverdi etter 4 år, så du kan fort oppdage at prisforskjellen ikke er så stor.

Prisfordeling ved leasing:

 • Forskuddsleie
 • Etableringsgebyr
 • Månedsleie

En høy forskuddsleie gir et lavere månedsbeløp. Dette forskuddet kan sammenlignes med egenkapitalen du trenger for å få et billån. Bilens forventede verdifall påvirker totalprisen.

Under leasingperioden – hvilket ansvar har man?

Under leasingperioden har du det samme ansvaret for bilen som om du skulle eid den. Du må betale forsikring, bombrikke, årsavgift, service og vedlikehold. Hos enkelte leasingfirmaer kan du få service inkludert i prisen, da det er viktig å følge service- og vedlikeholdsplanen for at nybilgarantien skal gjelde. Har du ikke fulgt opp dette under din leasingperiode, faller restverdien på bilen og du må dekke denne kostnaden når bilen blir levert. Dersom det oppstår skader på bilen, bør du få utbedret dette før innlevering. Ellers kan det komme høyere kostnader ved innleveringstakseringen enn du forutser.

Hva skjer etter endt periode og innlevering?

Ved endt leasingperiode skal man levere bilen tilbake til forhandleren. Dersom service- og vedlikeholdsplanen er overholdt og det ikke er skader eller unormal slitasje på bilen, vil ikke innleveringskostnadene bli store. Ofte er det litt, men sjelden mye. NAF kan taksere bilen, som en uavhengig tredjepart, men det skjer som regel på verkstedet til leasingfirmaet.

Forventet gjort ved innlevering:

 • Rengjøring innvendig
 • Rengjøring utvendig
 • Ekstrautstyr leveres tilbake – blant annet begge sett med dekk og takboks
 • Alle nøkler blir levert
 • Vognkort, servicehefte og bruksanvisninger blir levert
 • Alle private gjenstander, slik som bombrikke, fjernes
 • Tanken/strømmen skal ikke være tom - et forventes minst 25 % drivstoff og 80 % strøm

Passer leasing for meg?

Om følgende kan beskrive deg, vil leasing kunne være en god ide:

 • Vil ha helt ny bil
 • Følger alltid service- og vedlikeholdsplanen
 • Behandler bilen pent
 • Har jevn og stabil kjørelengde
 • Vil helst ikke binde opp egenkapital
 • Har en stabil økonomi
 • Ønsker å slippe høyt verdifall ved salg
 • Vil ha forutsigbarhet når det gjelder utgifter
 • Vil helst slippe å måtte selge bil

Gå igjennom Forbrukerrådets huskeliste for mer informasjon.

Lønner det seg å kjøpe eller lease bilen?

Som med så mye annet inneholder et slikt svar mange faktorer og er egentlig umulig å svare på. Et regnstykke for å lease eller kjøpe bil har usikre elementer som for eksempel:

 • Hvilke teknologiske fremskritt vil komme
 • Hva skjer med avgiftspolitikken
 • Er det etterspørsel etter den type bil
 • Hva vil restverdien på bilen være om 3-4 år – her kan verdifallet være alt fra 20 til 45 prosent i løpet av en treårsperiode. Man antyder at bilens verdifall første år er rundt 20 prosent, for deretter å falle ca 10 prosent hvert år. Men dette stemmer ikke alltid.

Leasingsfirmaene legger selvfølgelig inn en sikkerhetsmargin på forventet restverdi. De er jo ikke i bransjen for å tape penger på å drive med leasing, og det er sjelden favøren i en slik avtale går i din retning.

For noen kan leasing være et bedre alternativ enn å kjøpe ny bil, til tross for at totalkostnadene overstiger kostnadene ved nybilkjøp. Man sikrer seg mot verdifall på bilen, for det er jo ikke du som skal selge den igjen. Du trenger antagelig ikke ta opp noe lån ved en leasingavtale, du binder ikke opp egenkapital i samme grad som ved nybilkjøp og ved normal slitasje er det enkelt å vite hva bilen vil koste.

Hvilke uventede påkostninger kan komme?

Det er naturlig at en bil har slitasje etter 3-4 års bruk. Dette kan være små riper og mindre steinsprutskader, noe som regnes som normal slitasje. Normal slitasje skal ikke medføre ekstra kostnader for deg når du leverer bilen. Ved uenigheter etter taksering, dreier det seg som regler om definisjonen av unormal og normal slitasje, samt hvor mye skaden koster å utbedre.

Hvor lang og dyp må ripen være før den anses som unormal, hvor mange små riper må til før frontruta anses som for skadet og må byttes? Om en tredjepart utfører takseringen, vil disse diskusjonene som regel unngås. Leasingselskapene skal forholde seg til NAF sine retningslinjer for unormal slitasje, men du kan jo lese dem selv også. Da har du noe å vise til om uenigheter skulle oppstå.

Unormal slitasje betyr lavere salgsinntekter for leasingfirmaet når de skal selge bilen. Dette tapet får du også om du kjøper en ny bil og deretter selger den. Har den skader, vil du få mindre igjen for den enn andre med samme type bil. Kostnaden for å fikse opp i skadene kan være mer bitre om du leaser bilen, i og med at du må betale mer for «leiebilen» etter at den er levert. Du får ikke følelsen av å ha fått tilbake penger, en følelse du kan sitte igjen med etter salg av bil.

Kostnader ved å lease og å kjøpe ny bil

 • Først må du finne ut hva det totalt vil koste å lease bilen. Finn ut hva som er inkludert i prisen, og har leasingfirmaet valgt å inkludere service, trekkes markedsverdien av dette fra den totale prisen.
 • Hvor mye koster samme bil hos en bilforhandler? For å sammenligne pris må bilene være identiske, altså være fra samme år og ha samme tilleggsutstyr.
 • I beregningen må du også ta med tap av renteinntekter og/eller rentekostnader.
 • Bilen taper verdi for hvert år og du kan beregne et verdifall på 30 % etter 3 år. Ved å se hva tilsvarende bilmodell koster på bruktmarkedet, gir deg et godt estimat for hvor mye den modellen taper seg i verdi. Det må også tas høyde for om bruktbilen har mer eller mindre tilleggsutstyr og hvor mange kilometer den har gått.
  • Om du ser på en 2021-modell som selges for 600.000 kroner, men finner en 2018-modell som selges brukt for 400.000 kroner, vil du kunne beregne at verdifallet etter 3 år er rundt 200.000 kroner.

Lease Audi e-tron 55 – Advanced Business (15.000 km pr. år)

Erik Arnesen Bryns Audi leasing-kampanje (5. jan 2020)

 

Totale kostnader etter 3 år

Forskuddsleie

105.000 kr

105.000 kr

Månedsleie

5.990 kr

215.640 kr

Inkludert serviceavtale

-5.990 kr

-5.990 kr

Inkludert vinterhjul

-8.940 kr

-8.940 kr

Tapte renteinntekter av forskuddsleie (2 %)

5.013 kr

5.013 kr

Sum

 

310.723 kr

Kjøp Audi e-tron 55 – Advanced Business

 

Totale kostnader etter 3 år (etter skatt)

Pris hos forhandler

757.910 kr

 

Egenkapital

105.000 kr

 

Billån

652.910 kr

 

Tinglysningsgebyr

1.051 kr

820 kr

Etableringsgebyr

2.000 kr

1.560 kr

Termingebyr

60 kr

1.685 kr

Rentekostnader (5,7 % nominell rente)

 

75.212 kr

Tapte renteinntekter av egenkapital (2 %)

5.013 kr

5.013 kr

Sum kostnader før verdifall

 

84.290 kr

Scenario 1: Verdifall 25 %

 

189.476 kr

Scenario 2: Verdifall 30 %

 

227.000 kr

Scenario 3: Verdifall 35 %

 

265.267 kr

1: Totale kostnader etter 25 % verdifall

 

273.765 kr

2: Totale kostnader etter 30 % verdifall

 

311.290 kr

3: Totale kostnader etter 35 % verdifall

 

349.557 kr

Du ser her at totalkostnadene ved leasingen kommer på 310.323 kroner.

I følge våre beregninger er den magiske grensen for hvorvidt det lønner seg å lease bilen et verdifall på 29.88 % etter 3 år. Dersom verdifallet etter 3 år er lavere enn 29.88 %, vil det lønne seg å kjøpe bilen.

Verdifall på 25 % - kjøp av bilen – 36.558 kroner i differanse

Verdifall på 30 % - leasing av bilen – 967 kroner i differanse

Verdifall på 35 % - leasing av bilen – 39.234 kroner i differanse

Vår oversikt er bare et eksempel, og baserer seg på leasing- og lånetall fra januar 2020 og forutsetter at billånet har 5,7 % nominell rente og 6,12 % effektiv rente, med 10 års nedbetaling av lånet. Dette ble gjort for å komme så nærme leasingens månedsleie som mulig.

FAQ

Tas det kredittvurdering av meg ved leasing?

Ja, leasingselskapet gjennomfører en kredittvurdering. Jo lavere forskuddsleie, jo strengere vurdering av den økonomiske situasjonen din.

Går det an å lease bilen uten å betale innskudd?

Du kan komme over en kampanje der selskapet ikke krever et innskudd, men stort sett kreves det mellom 10-15 % innskudd av bilens salgspris.

Kan man gå ut av en leasingavtale før tiden?

Om noen andre overtar leasingavtalen, kan du gå ut av avtalen. Dette kalles et debitorskifte. Det medfører økonomisk tap og tar tid. Leasingselskapene kan som regel hjelpe deg underveis i denne prosessen, men du må finne en som vil ta over leasingavtalen selv. Dersom du ikke allerede vet om noen, kan du finne en gjennom Finn.no.

Hva med pruting på leasingavtalen?

Du kan alltid prute på avtalen, men sørg for at du har tilbud fra konkurrerende aktører med deg. Da kan du ofte få presset frem en bedre pris eller vilkår.

Hva om jeg kjører lenger – kan kjørelengden justeres underveis i perioden?

Du kan be leasingsselskapet justere kjørelengden underveis. Denne kostanden legges inn i månedsprisen. Pass på å ha en god oversikt over hvor mange kilometer du trenger før du går inn i en leasingavtale.

Går det an å kjøpe bilen når leasingperioden er over?

Du kan be om et tilbud om kjøp tre måneder før utløpsdatoen på perioden. Det vil da bli gjort en ny vurdering av bilverdien og selskapet vil gi deg et tilbud. Leasingselskapet er ikke bundet til restverdien når de gir deg tilbud om kjøp av bilen.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Leasingbil – noen råd: 4.2/5 fra 112 stemmer