Det er mange faktorer som spiller inn på hvor mye det koster deg å selge boligen. Det kommer an på hvilken megler du velger, type bolig og området boligen ligger i. Så noe konkret svar på hvor mye det koster å selge boligen, kan vi ikke gi deg. Men vi skal gi deg noen råd og tips på veien. 

Omkostninger ved boligsalg og meglerhonorarer

Hos Smarte Penger kan du lese mer om hva du bør se etter når du skal sammenligne eiendomsmeglere og deres tilbud. 

I tillegg til meglerhonoraret kommer blant annet betaling for annonser og annen markedsføring, samt ulike faste tjenester du må ha uavhengig om du selger gjennom megler eller på egenhånd. 

Når du vurderer tilbudene fra meglerne du har kontaktet, bør du sjekke referanser, hva som inkluderes i tilbudet, hvor mye provisjon de tar og hvorvidt kjemien mellom dere er god. Hvor høye er kostnadene mot hva du får tilbake? En megler kan være verdt prisen om vedkommende er veldig dyktig. 

Meglerhonorar – tre varianter

  • Provisjon – her får megleren en prosentvis sum av boligens salgssum.
  • Fastpris – dette er en sum dere blir enig om og som ikke påvirkes av salgssummen til boligen.
  • Timesats – dette betyr at megleren tar betalt per time. Fast timespris blir regnet ut fra hvor mange timer meglerne estimerer at de bruker. 

Du må regne frem totalsummene fra hver megler og vurdere de opp mot hverandre, for de som ser rimeligst ut er ikke nødvendigvis rimeligst.

Et meglerhonorar kan som regel prutes på, men det er uansett faste utgifter du må betale. Så sjekk hva som er inkludert i pakken de tilbyr. Hvilken type markedsføring er inkludert? Er fotografering inkludert? Hvor mange visninger gjennomføres før du må betale ekstra?

Øvrige kostnader ved boligsalg

Det finnes andre omkostninger du må ta med i beregningen når du skal finne ut hvor mye boligsalget vil koste. Det finnes valgfrie og obligatoriske kosnadsposter.

Eksempler på kostnader:

  • Takst, boligsalgsrapport eller tilstandsrapport. Dette er ikke obligatorisk, men minsker risikoen for konflikter senere og kjøpere blir tryggere på hva de kan forvente.
  • Vedlegg til prospektet. Det er noe kommunal informasjon som skal legges ved salgsprospektet.  
  • Eierskifteforsikring. Dette er en forsikring som sikrer deg mot eventuelle krav fra kjøper etter gjennomført overtakelse.

Dersom du vurderer å gjennomføre boligsalget på egenhånd, må du huske at regnstykke ikke bare går på hvor mye det koster med eller uten megler. Du må vurdere hva tiden din er verdt, da det går med mange flere timer enn du skulle tro på å selge en bolig. Om du bruker en megler vil du også slippe bekymringene rundt hvorvidt ting er gjort riktig eller ei. 

Eksempel på meglerprovisjon

I eksempelet ser vi bare på prosentvis meglerprovisjon, og ikke de øvrige utgiftene som går til fotograf, kommunale dokumenter, visninger og markedsføring. 

Meglerprovisjon i prosent

Solgt for 2.000.000 kroner

Solgt for 2.100.000 kroner

Solgt for 2.200.000 kroner

Solgt for 2.500.000 kroner

1 %

20 000 kr

21 000 kr

22 000 kr

25 000 kr

1,5 %

30 000 kr

31 500 kr

33 000 kr

37 500 kr

2 %

40 000 kr

42 000 kr

44 000 kr

50 000 kr

2,5 %

50 000 kr

52 500 kr

55 000 kr

62 500 kr

Tabellen viser oss for det første at du kan spare mye ved å prute ned prosenten for meglerprovisjon. For det andre ser vi at en forskjell på 100.000 kroner i salgssum kun gir et par tusen ekstra i provisjon.

En god eiendomsmegler vet hva som må gjøres for å øke salgssummen. 

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Omkostninger ved boligsalg og meglerhonorarer: 4.2/5 fra 223 stemmer