Foreløpig er kryptovaluta først og fremst et spekulasjonsobjekt. Noen ganske få forhandlere godtar kryptovaluta som betalingsmiddel.

Slik handler du med kryptovaluta

Etter det store kryptovalutarushet høsten 2017 har det vært mye fokus på handel med de elektroniske pengene. I en periode dukket det opp mange kafeer og nettbutikker som godtok betaling i Bitcoin.

Men siden verdien av kryptovaluta forandres veldig raskt er det til nå ikke blitt et allment betalingsmiddel. Kryptovaluta kan øke eller synke opp mot 20 prosent i verdi på et døgn og da er det ganske åpenbart at det ikke egner seg som betalingsmiddel. Tenk for eksempel at du mottar lønn i kryptovaluta og før du rekker å betale husleien, så er verdien av pengene dine redusert med 20 prosent. Det vil ikke virke. En av de mest kjente historiene om handel med kryptovaluta var en amerikaner som kjøpte to store pizza og betalte med 10000 Bitcoin i 2010. Den gang hadde han regnet ut at det tilsvarte omtrent 350 kroner. Med dagens Bitcoin-verdi ville pizzaene kostet 49 millioner kroner. Historien beskriver problemet med å bruke Bitcoin eller andre kryptovalutaer som betalingsmiddel. Med så høy volatilitet er det umulig å forholde seg til kryptovaluta til handel med varer og tjenester.

Derimot er kryptovaluta ypperlig som spekulasjonsobjekt for de som liker å ta en risiko. Med den store endringen er det mulig å tjene mye penger på veldig kort tid, dersom du har flaks. Men det er viktig å advare mot at du også kan tape tilsvarende mye dersom du bommer. Dette er viktig å tenke på. Handel og spekulasjon med kryptovaluta er et sjansespill og bør vurderes på samme måte som pengespill eller sportsspill. I verste fall kan du tape alt du har spart opp eller til og med mer. Derfor må du aldri spekulere med mer penger enn det du faktisk har råd til å tape.

Det finnes i prinsippet to måter å handle med kryptovaluta på. Enten kan du handle direkte, altså kjøpe for eksempel Bitcoin med norske kroner eller euro. Eller du kan opprette en konto hos en megler.

Direktehandel foregår gjerne via en app, der du kan bruke et kredittkort for å fylle på en konto med euro og så handle i de valutanee som appen tillater. Her er det gjerne mindre beløp som handles med. Appen gir deg også en konto for kryptovaluta, som gjør at du kan overføre kryptovaluta til enten en forhandler eller til andre kryptoeiere. Det er kort fortalt en elektronisk lommebok med forskjellige valutaer i.

En meglerkonto er litt mer komplisert. Da oppretter du en kundekonto hos en nettmegler. Disse handler gjerne med både tradisjonelle aksjer, valutaer og kryptovalutaer. Denne type kontoer er gjerne for de som vil utvide sine investeringer og drive litt mer aktivt enn om du bare ønsker å teste ut kryptohandel. Dersom du skal skaffe deg en meglerkonto er det viktig at du sjekker at megleren er registrert og regulert. Interessen rundt kryptovaluta har trukket til seg en lang rekke useriøse aktører og svindlere. Nettet er fullt av historier om folk som har overført store verdier til nettmegleren, men som ikke klarer å få ut pengene når de ønsker å ta fortjenesten. Dette må du passe på og velge en aktør du ser at andre stoler på.

Mer Ferratum (annonse)

Hodnocení kategorie 4.5
Slik handler du med kryptovaluta: 4.2/5 fra 22 stemmer